Jak jsem koukal na olympiádu

Tak jsem se vám včera se svou smečkou díval na zahájení zimní olympiády v Pekingu. Těšil jsem se, až půjdou s vlajkou naši. Že jako budu fandit.

Jenže jak tak koukám na ty hromady lidí ze všech koutů světa, najednou jsem nevěděl, čí jsem.

Mezi všemi těmi vlajkami se totiž v jednu chvíli objevila vlajka země, která mi byla ohromně povědomá. Jako kdybych o ní už někde slyšel. A ten název mi byl tak nějak HAFo blízký. Byla to Austrálie.

A pak mi to došlo!

Vždyť já jsem přece australský ovčák, takže…takže bych měl fandit Austrálii? A ne Čechům?

Byl jsem z toho strašně zmatený. Jak někteří lidé říkají – jako Goro u Tokia.

 

A tak jsem si řekl, že tomu musím přijít na fous, a šel jsem se podívat do takové chytré knížky, ve které se píše úplně, ale fakt úúúúplně všechno o nás, australských ovčácích.

Nebudete mi věřit, co jsem se dočetl –  můj pra-pra-pra-pra….pradědeček prý pocházel ze Španělska!

Ale protože se jednoho dne vypravil za ovečkami do Austrálie a odtud pak později plul lodí i do Ameriky, tak mu právě v té Americe začali říkat „australský“ ovčák (že k nim jako přišel z té Austrálie). A to už mu zůstalo, přestože v Austrálii byl jen na skok a ve skutečnosti bylo jeho původním domovem Španělsko.

Řeknu vám, že tohle pro mě byla teprv španělská vesnice. Jak jsem tak koukal na všechny ty vlajky – českou, australskou a španělskou – nejdřív jsem nevěděl, která je „ta moje“. Ale pak jsem si řekl, že asi teda všechny a že je smíchám dohromady. A vznikla z toho taková pěkná sluníčková vlajka. Koukejte :)

 

No, asi tušíte, že jsem to celé popletl, protože vy, děti, na rozdíl ode mě, naši českou vlajku znáte. A možná i ty ostatní.

Nakonec mi naštěstí moje smečka vysvětlila, že každá země neboli stát má svou vlastní vlajku a míchat dohromady se nesmí. To, co mi ale tím mícháním vzniklo, je prý čirou náhodou taky vlajka jedné země. Země, která si říká Filipíny.

Tak pokud jsem vás nějak moc popletl, tak já to teď napravím a všechny ty vlajky vám tu pěkně správně pojmenuju. Ať je v tom konečně pořádek.

Takže:

A komu myslíte, že na té olympiádě nakonec fandím?

No, jasně, té naší České republice. Jsem totiž Čech jako vy, milé děti. Narodil jsem se tady u nás, jen moje praprababičky a prapradědové byli z trochu větší dálky.

Tak teď ještě k té olympiádě samotné – jak možná víte, děti, symbolem olympiády je 5 barevných kruhů. Každý kruh značí jeden světadíl. A ty kruhy jsou spolu pěkně propojené – to proto, že (nejenom) během olympiády by měly všechny země světa, na všech kontinentech, držet spolu. Nehádat se mezi sebou a společně soupeřit jenom na závodní dráze. A jinak se mít rádi. 

Tak já jim držím tlapky, ať jim to všem hezky jde. A vy, děti, si můžete obrázek s těmi pěti kruhy a jejich světadíly stáhnout třeba tady: Olympiáda

A když se vám bude chtít, můžete mi nakreslit, který z těch zimních olympijských sportů máte nejraději, a poslat mi obrázek na e-mail red.dog@zuzkacervena.cz. Všechny obrázky pak určitě (budete-li souhlasit) zveřejním ve fejsbůkové skupince Život s dětmi je psina ;)

 

Pac a pusu,

 

 

Jsem akční australský ovčák, který miluje cokoli k jídlu a cokoli k aportování. Už jako malé štěně jsem přičichl k Zuzčinu blogu a začal jsem taky psát články. Ale píšu je výhradně lidským mláďatům, protože s těmi si rozumím nejvíc (jsou totiž většinou stejně ztřeštění a akční, jako já :-) ).
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů